16 marraskuuta, 2012

Turvallista Pirkanmaata tekemässä: Talouspäällikkö Miia



Tampereen aluepelastuslaitoksen talouslukujen pyörittäjä talouspäällikkö Miia Ojala on isojen lukujen keskellä. Hän on se henkilö, joka oikeasti tietää kuinka paljon rahakirstussa on rahaa jäljellä ja miten paljon sitä voidaan käyttää vuoden aikana.


Miia on suorittanut hallintotieteen maisterin -tutkinnon sekä MSc. Sustainable Business Risk Management –tutkinnon. Miian työhistoriaan kuuluu nuorempana erilaisia hanttihommia ja vuodesta 2003 hän on ollut Tampereen kaupungin palveluksessa.

Miten päädyit töihin pelastuslaitokselle?


 Vuonna 2003 pääsin Tampereen kaupungille nykyiseen talous- ja strategiaryhmään ensin kanslistiksi muutamaksi kuukaudeksi ja siitä sitten taloussuunnittelijan avoimen toimen hoitamisen jälkeen hain ja pääsin vakituiseen työsuhteeseen taloussuunnittelijana. Taloussuunnittelijana vastuualueinani olivat tuolloin konsernihallinto ja liikelaitokset, mihin ryhmään myös aluepelastuslaitos kuului. 

Kun Tampereen aluepelastuslaitokselle perustettiin talouspäällikön toimi vuonna 2004, hain paikkaa ja aloitin vuoden 2005 puolella palokunnassa.  Työhaastattelussa minulta kysyttiin, miksi haen työhön pelastuslaitokselle, onko muutakin syytä kuin uudet autot ja komeat miehet. Kysyin, tarvitaanko muita syitä. Sain paikan. ”

Talouspäällikön työnkuva


Miia toimii hallintopalveluyksikön esimiehenä sekä pelastuslaitoksen talouspäällikkönä ja kuuluu johtoryhmään.  Työhön kuuluu perinteisiä kunnan hallintoyksikön talouspäällikön töitä, kuten talousarvion ja vuosisuunnitelman laadinta, talousarvion seuranta ja tilinpäätöksen sekä henkilöstötilinpäätöksen laadinta. Miia on myös pelastustoimen valtakunnallisen taloustyöryhmän sekä pelastustoimen kumppanuusverkostoon kuuluvan tukipalveluryhmän jäsen.
 
”Hallintopuolella olen, voisiko sanoa, laitoksen byrokratiavastaava, eli vastaan mm. siitä, että delegointipäätökset ja toimintasääntö ovat ajan tasalla, vastaan arkistosta, ja koetan pitää huolen siitä, että henkilökunta ymmärtää, milloin mikäkin lomake valtavasta lomakevalikoimasta pitää täyttää päästäkseen vaikkapa vuosilomalle. Ja jos ei ymmärrä, piirtelen erilaisia prosessikuvia eli väännän asioita rautalangasta.  Voisi kai sanoa, että tehtäväni on kääntää hallintoa kansantajuiselle kielelle?”

”Joku voisi sanoa, että minulle siis kuuluvat ne kaikki tylsät työtehtävät, jota kukaan muu ei halua tehdä. Mielestäni julkisen sektorin hallinnon pyörittäminen on niin iso ja monimutkainen kokonaisuus, että itse olen pitänyt lähinnä haasteena oppia, kuinka iso ratas pyörii. Etenkin ilman juristin koulutusta. Tiedätkö, ihan oikeasti tässäkin työssä saa nauraa, useasti!”

Miten työ muuttunut 2005 lähtien?


”Aluksi perehdyin siihen, miten 2003 alkanut aluelaitos oli talouden puolesta organisoitu. Vuonna 2005 käytiin läpi tilintarkastajan kanssa läpi vuosien 2003 ja 2004 kirjanpidot. 2006 tuli täysin uusi taloushallinnon tietojärjestelmä ja sen opettelu vei suurimman osan ajasta ja kaikki koodaukset tehtiin uusiksi. Vuodesta 2005 vuoteen 2007 aika meni talouspuolella toiminnan käynnistämiseen. Talouspäällikön toimi oli uusi, joten aika alusta piti lähteä liikkeelle. ”

”Olin alkuun asiantuntija,en esimies, koska talouden seurantajärjestelmien luominen vei aikaa. Sitten siirtyi esimiestehtäviä, alaisuuteni tuli toimistoesimies, jolla oli alaisuudessaan 12–15 alaista.”

Miian työtehtäviin tuli pikkuhiljaa lisää esimiestöitä. Vuoden 2011 alusta tuli uusi organisaatio ja hallintopalvelut -yksikkö ja silloin tuli vastuulleni virallisesti myös hallinto. Vuonna 2011 pelastuslaitokselle perustettiin laatu- ja työhyvinvointiyksikkö ja sen vetäjä aloitti vuonna 2012. Työnjako on vielä kesken sen suhteen, mikä osa henkilöstöhallinnosta kuuluu uudelle yksikölle. Pelastuslaitoksella on tehty henkilöstöhallinnossa periaatteessa vain lakisääteiset toimenpiteet eli ei niinkään kehittäviä ja laadullisia toimenpiteitä. Mutta nyt uuden yksikön myötä tilanne muuttuu.


Esimiestyö


Esimiestyö, joka aikanaan jännitti vastuullisuutensa vuoksi, on nykyään Miian mielestä yksi hänen työnsä parhaista puolista. Hän kokee mukavaksi, mutta myös haastavaksi olla itse suoraan vastuussa työntekijöiden työssä viihtymisestä ja työssä kehittymisessä.

Miian alaisuuteen kuuluu 7 alaista; palvelussuhdepäällikkö, 2 palkanlaskijaa, hallintosihteeri ja 3 toimistosihteeri. Vuoteen 2011 asti pelastuslaitoksella hoidettiin suuri osa palkanlaskennasta itse, mutta nyt palkanlaskennan hoitaa kaupungin taloushallinnon palvelukeskus. Kun palkanlaskentaa on siirretty pois pelastuslaitokselta, on sen myötä siirtynyt henkilöitä pois. Tällaisten muutosten aikana esimiestyöskentelyyn kuluu enemmän aikaa kuin normaalisti.

Minkälainen pelastuslaitos on työpaikkana?


”Minulle pelastuslaitos näyttäytyy varmasti erilaisena kuin pelastajille tai kansalaisille. Työyhteisöni jäsenet ovat päälliköitä tai toimistohenkilöitä, eikä työpisteeni fyysisestikään sijaitse paloasemalla tällä hetkellä.

Minulle pelastuslaitos on reilu ja rehellinen, suorasanainen työpaikka. Asiaani kuunnellaan, jos sen osaan perustella. Ja näillä puhelahjoilla minähän osaan. Minulle tärkeintä on ollut se luottamus, mitä olen saanut työtehtävieni hoitamiseen, hyvät esimiehet ja mukava työporukka.

Toisinaan kunnan palveluksesta häipyy henkilöitä sen vuoksi, että tuntevat, etteivät itse pysty riittävästi vaikuttamaan asioihin. Minusta on hyvin harvoin tuntunut sille.”

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?


”Tyypillistä työpäivää ei ole, koska työtehtävät vaihtelevat paljon. Seuraavan päivän työtehtäviä en suunnittele paljon etukäteen, vaan teen sen mitä eteen tulee. Toki talousraportit ja –arviot, vuosisuunnitelmat, tilinpäätökset, välitilinpäätökset sekä kirjanpidon korjaukset ovat aikataulutettuja.”

Isoveli valvoo


Miian työtä valvovat kaupungin tilintarkastajat. Kaikki viralliset asiakirjat Miia kierrättää pelastusjohtajan kautta, kuten myös isommat kirjanpidon korjaukset. ”Tilintarkastaja tarkastaa tekemäni kirjaukset ja laskelmat sekä toimintakertomuksen osuudet sekä lisäksi talon ylimmän johdon tekemät päätöspöytäkirjat. Joidenkin isompien ostojen kohdalla tarkistetaan, vastaavatko oston päätöspöytäkirjaa ja onko merkinnät tehty oikein. Päivittäiset taloushallinnan kirjaukset ja tiliöinnit tehdään kaupungin palvelukeskuksessa.”

Hiljattain Miia oli kaupungin poistosuunnitelman uusintatyöryhmässä. Ryhmässä annettiin tehtäväksi tehdä laskelmia. ”Olen tehnyt ne jo kaksi kertaa, väärin. Koitan vielä kolmannen kerran, sitten on parempi varmaan vaihtaa alaa."


Mikä on parasta työssäsi?


”Saan tehdä vaihtelevia työtehtäviä, ei pelkästään rutiininomaisia talousraportteja kuukaudesta toiseen. Pääsen osallistumaan organisaation kehittämiseen ja työni on itsenäistä, niin itsenäistä kuin se kunnallishallinnossa voi olla. Ja tietenkin työkaverit.”



Lopuksi


Miialla ei ole palokuntanuorisotaustaa, mutta kotona on dalmatialainen, perinteinen palokunnan koira, sekä kaksi rescuekoiraa. Kun kerran pelastusalalla ollaan, onhan se hallintoihmisenkin pitänyt jotain pelastaa. Jos ei ihmisiä, niin sitten koiria.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti