Ja homma jatkuu paloasemalla; saimme aika hyvään malliin eilisen paineilmalaiteharjoituksen / palopaikan raivauksen. Nyt suurin osa palaneesta lääkejätteestä on pussitettu, ja pahin katku on saatu kalustohallista pois, joten ympäristö on saatu ilmeisesti turvallisemmalle tasolle olla ja työskennellä. Tosin näiden pussien siirtäminen vallan pois alueelta osoittautui ylivoimaiseksi, vaikka byrokratian rattaat pyörivät niin että rouske kävi... no, maassa maan tavalla...
![]() |
Siinä ne mömmöt nyt sitten on.. vaan mihin laitetaan? |
Eilisen viimeinen ohje harjoittelijoille oli, että käytetyille paineilmalaitteille tehdään käytönjälkeinen huolto; kasvo-osien ja selkälevyjen pesu, tyhjien paineilmapullojen vaihto täysiin ja toimintakunnon tarkastus. Meni melkein oikein; maskit oli irti, pullot (täydet ja tyhjät) sekaisin... Ei kun porukka uudestaan kasalle ja kädestä pitäen Marko kävi vielä uudestaan asiat läpi koko ryhmälle. Korostettiin erityisesti huollon merkitystä; nämä värkit on pidettävä kunnossa jos on tarkoitus niitä käyttää, se on jo työturvallisuuskysymyskin.
![]() |
Tässä tehdään tansanialaista pelastustoimen historiaa; savusukelluskykyä löytyy nyt.. |
Ennen lounasta otettiin uusi aihe aihe työn alle. PPV; Positive Pressure Ventilation; ylipainetuuletuksen käyttö sammutushyökkäyksen tukena. Ville kävi aiheen teorian läpi, ja se herätti runsaasti keskustelua.
![]() |
PPV: hyökkäävän ylipainetuuletuksen periaate. |
Kyseessä on joissain maissa, mm. USA:ssa paljonkin käytetty taktinen menetelmä rakennuspalojen sammutuksessa. Meillä Suomessa se on käytössä vähän vähemmän, meillähän perusfilosofia rakennuspalojen sammutuksessa on sammuttaminen sisältä ulospäin. Ylipaineen käyttöön on meillä nähty sisältyvän riskejä; pelastusalan kollektiivisessa muistissa meillä on Helsingissä heinäkuussa 1960 sattunut Tilgmannin kirjapainon tulipalo, jossa kuoli kolme palomiestä. Kyseisessä sammutushyökkäyksessä käytettiin juuri ylipainehyökkäystä, ja tämä ilmeisesti sai aikaan palokaasuräjähdyksen palokohteessa. Tämä aiheutti koko valtakunnassa sen, että ylipaineen käyttö sammutushyökkäyksen tukena jäi menetelmänä lähes kokonaan pois käytöstä vuosikymmeniksi. Nykyään se on taas yhtenä taktisena sammutusmenetelmänä otettu osin käyttöön meillä koto-Suomessakin.
PPV-taktiikka oikein käytettynä perustuu savutuulettimilla rakennuksen palotilaan aikaan saatavaan ylipaineeseen, jolla voidaan ohjata savukaasuja ja liekkejä, pudottaa palotilan lämpötilaa ja saada sammuttajille lisää näkyvyyttä ja turvallisuutta etenemiseen ja sammutus- ja pelastustyöhön. Rakennuskanta on Tansaniassa paljon "harvempaa" kuin Suomessa jo ilmastonkin vuoksi, ja olemme porukalla pohtineet, että tällä menetelmällä paikalliset kollegat saisivat lisää tehoa omaan toimintaansa. Valitettavasti täällä ei ole tarvittavaa kalustoa tähänkään, mutta ajatuksena on antaa paikallisille myös tulevaisuuden kehitysajatuksia. Ehkäpä joskus he hankkivat myös savutuuletuskalustoa tähän tarkoitukseen.
![]() |
Lentokenttäpaloaseman kalustohalli; hyvin ilmastoitu... |
Päivän päätteeksi pääsimme tutustumaan Mwanzan lentokentän pelastustoimeen. Kävimme lentokentän paloasemalla, jossa päällikkö otti meidät ystävällisesti vastaan, ja saimme ensin selvityksen lentoaseman pelastustoimen toiminnasta, ja sitten tutustuimme kalustoon.
![]() |
Päästiin paloauton kyytiin... |
Mwanzan kaupungin ja lentokentän pelastuslaitoksilla on eri isäntä, mutta käytännön yhteistyö sujuu hyvin ja on kitkatonta, niin kuin kollegoiden kesken kuuluukin. Lentokentän väki oli erittäin kiinnostunut myös savusukelluskoulutuksesta, ja siitä vaihdettiin kovasti mielipiteitä ja ajatuksia.
![]() |
Lentokentän henkilöstön erottaa vihreistä virkapuvuista. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti