26 kesäkuuta, 2012

Mwanza osa 6: Some serious business..

Ma 25.6.

Tanaan on tarkoitus jatkaa siita mihin perjantaina jaatiin; savusukelluksen perusteiden lapikaymista, mutta paloasemalla meita odottikin yllatys. Edellisena yona paloasemalla oli ollut tulipalo.

Tulipalon jalkia kaulustohallissa.

Paloaseman kalustohalliin oli varastoitu remontin vuoksi kasa paikallisen terveysaseman irtaimistoa. Laja sisalsi paitsi kaikenlaista paperi- ja arkistomateriaalia myos ison lajan erilaisia laakkeita; rokoteampulleja seka antibiootteja seka jauhe- etta pillerimuodossa. Emme ensin huomanneet koko juttua, mutta kun Gaddafi mainitsi  palosta, kiinnostuimme palojaljista seka oudosta hajusta.



Akkiseltaan naytti silta etta kasassa ehka oli joidenkin aineiden reagoinnin seurauksena tapahtunut jonkinlainen itsesyttyma. Palossa ja sen sammutustoissa oli rikkoutunut runsaasti edella mainittuja laakeastoita ja ne todennakoisesti aiheuttivat oudon hajuisen, voimakkaan karyn kalustohalliin. On todennakoista, etta kyseiset aineet palaessaan muuttuvat haitallisiksi yhdisteiksi. Eli paikkahan muodostui vaarallisten aineiden onnettomuuskohteeksi.



Kun yritimme selittaa tilanteen vakavuutta paikallisillle kollegoille, ensin tuli vastaan lahinna epauskoisia ilmeita, mutta lopulta saimme vaen vakuutettua etta paikka ei ollut terveellinen ja asialle pitaa tehda jotain ja pian.



Muutos suunnitelmiin, taas. Siirsimme koulutustapahtuman takaisin Gandhi Houseen, ja kavimme tilanteen ryhman kanssa lapi. Samalla paatimme, etta tassahan meilla samalla on erinomainen harjoitusrasti paineilmalaitteiden kayttoon ja vaarallisten aineiden kanssa toimimiseen. Tavoitteena on saada tansanialaisten kollegoiden tyopaikka jalleen turvalliseksi.

Onnettomuuspaikan eristys.

Kun lahdimme selvittamaan tulipalon jalkien raivaamiseen liittyvaa asiaa, paikallinen byrokratia taas yllatti meidat suoran toiminnan suomalaiset. Kasaa ei kuulemma saa siirtaa kalustohallista mihinkaan, koska se on toisen hallintokunnan omaisuutta, ei vaikka kyseessa on vaarallinen palojate... pantiin kuitenkin kysely liikkeelle, pakkohan asialle on tehda jotain.

Lahdimme valmistelemaan tehtavaa seuraavalla suunnitelmalla:
  1. paineilmalaitteet laitetaan kayttokuntoon
  2. koulutetaan pi-laitteiden peruskaytto ja kayton jalkeinen huolto
  3. hankitaan lupa paikan siivoamiseen vaikka kiven silmasta
  4. paikalliset palomiehet siivoavat paikan paineilmalaitteita kayttaen siten, etta kaikki laakejate sijoitetaan suljettuun astiaan, joka merktaan asianmukaisesti biohazard-merkinnoilla
Ensin aloitettiin paineilmalaitteiden kayttokuntoon laitto. Paikalliset olivat saaneet selville, etta Mwanzan kaupungin satamassa oli sukellusliike, jossa oli paineilmakompressori. Gaddafi totesi, etta pullojen taytto saattaa maksaa paljon, eika heilla valttamatta ole siihen varaa. Lupasimme etta raha ei ole ongelma; me hoidamme taman maksun. Ei kun paineilmapullot paloautoon ja matkaan. Perilla taas muutaman johtajan,pienemman ja isomman, kautta paastiin portista lapi satama-alueelle.

Tapasimme sukellusyrittajan, ja sitten alkoikin melkoinen tinkiminen. Pullojen taytto kylla onnistuu, mutta hintapyynto oli sita luokkaa, etta meinasimme pudota persuksillemme; 80 000 Tansanian shillinkia / pullo, eli noin 40 euroa. Paljon puhetta ja huutoa suomeksi, swahiliksi ja englanniksi, ja hinta alkoi pikku hiljaa pudota. Marko oli tiukempi kuin turkkilainen kauppias, ja lopulta paasimme sopimukseen; lopullinen hinta 10 pullon taytosta oli 100 000 shillinkia eli 50 euroa. Voisiko sanoa, etta paineilman alkuperaisessa pyyntihinnassa oli aikas paljon ilmaa...? 

Tiukka sukellusyrittaja, kaupungin ainoa kompressori oikealla.

Paastiin  myos sopimukseen etta "next time price is cheaper", eli saatiin sovittua Mwanzan kollegoille jatkumo paineilmahuoltoon, mika tarkoittaa toivattavasti sita, etta heilla jatkossa on taalla jatkuva kyky kayttaa pelastustoiminnassa paineilmalaitteita; eli olemme rakentamassa Mwanzan palolaitokselle aivan uutta suorituskykya!


Marko käy lapi paineilmalaitetta, Gaddafi tulkkaa.




Mwanzan palolaitoksen historian ensimmäinen savusukeltaja.
Pullojen taytto kestaa huomiselle, joten sitten vaan takaisin paloasemalle tekemaan muita valmisteluja. Reuben kavi hakemassa Jarin mukaansa; kaupungininsinoori halusi tavata, ja keskustella palo-auton tilanteesta. Asiat ovat nytkahtaneet eteenpain. Kavimme kaupungintalolla lapi autoon liittyvvat huolinta- ym. paperit. ja leimattiin ne Mwanzan kaupungin virallisilla leimoilla (joita oli aika paljon meidan mittakaavan mukaan). Reuben sanoi, etta viela tanaan yksi henkilo lentaa Dar - es Salaamiin papereiden kanssa, ja toivottavasti saa huomenna jo auton mukaansa. Toiveissa on, etta viela nahdaan ko. ajoneuvo taalla ja ehka jopa ehditaan sita viela loppuviikosta viela kouluttamaankin.

Huomenna jatketaan paloaseman tulipalon jalkiraivausta asianmukaisella tavalla.


25 kesäkuuta, 2012

Mwanza, osa 5: Serengeti!

La-su 23. - 24.6.

Vapaa viikonloppu edessa. Paatimme palkita itsemme ja lahtea safarille laheiseen Serengetin kansallispuistoon. Alue kattaa yli 1,5 miljoonaa hehtaaria savannia. Se tunnetaan ennen kaikkea suurten nisäkäslaumojen vuosittaisesta vaelluksesta: yli miljoona gnuuta, 200 000 seepraa ja 300 000 thomsoningasellia siirtyy alueen osasta toiseen sadekauden kasvattaman tuoreen ruohon perässä, ja saalistajat seuraavat näiden ruohonsyöjien perässä. Eläinten vuosittain kiertämä vaellusreitti on laskutavasta riippuen tuhat tai jopa lähes kolmetuhatta kilometriä pitkä. Serengetiä pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä suojelualueista.

Tama reissu ei mennyt ns. "firman piikkiin", Maksoimme paikalliselle safariyrittajalle 300 dollaria ketale ko. reissusta, mutta kylla kannatti.

Koimme kahden paivan aikana monia unohtumattomia kokemuksia. Kuvat kertovat enemman kuin tuhat sanaa; ohessa pieni kavalkadi Villen ottamia kuvia nakemastamme.


Tama krokotiili oli n. 2 m automme alapuolella.

Kolmen naarasleijonan perhe kiipesi tarkkailemaan saaliselaimia puuhun.
Viikonlopun majoitusratkaisu.
Yo Serengetissa on kuin Juhannus koto-Suomessa; vesisateessa teltassa.
Kahdeksan leijonanpentua leikki joen rannalla; naaraat olivat kylla riittavan lahella
Saaliselaimet pitavat puiston elinvoimaisena; kaikille riittaa purtavaa...
Paikallisten mukaan alueen vaarallisin elain; leopardi.
Norsuperhe.
Safariajoneuvomme ja oikealla oppaamme Gabi; loistava opas ja kuski.

Mwanza, osa 4

Pe 22.6.

Mwanzan kaupungin paloasema. Aluepelastuslaitoksen etelaisin sivuasema...?
 Tanaan paastaan kaytannon harjoituksiin. Ajatuksena on antaa tyoskentelymalli rajatun tilan palotilaan etenemiseen seka liikkumiseen ja etsintaan savuisessa tilassa. Mallisuorituksen kautta edetaan;

Marko ja ville käyvat harjoitusta lapi. Oikealla kypärä päässä palopäällikkö Bulambu.

Marko ja Ville kertasivat koulutusryhmalle eilen teoriassa lapikaydyt turvallisuusasiat seka tekniikan huoneistoon tunkeutumiseen ja savukaasujen jaahdytykseen palavassa huonetilassa.


Mallisuoritus tulkattuna.
 Harjoituskohteena meilla toimi paloaseman vieressa oleva Gandhi House; paikallinen juhlatalo, jossa on lahes joka ilta jonkin sortin pirskeet, haita ja muita tapahtumia.

Etenemisharjoittelua; toinen paikallisisita naispalomiehista mukana.

Tansanialainen nakemys vakavasti loukkaantuneesta uhrista.
 
Sitten viela naytettiin toimintamalli sisatiloissa liikkumiseen; matalana liikkuminen ja tilan systemaattinen etsinta, ja sitten harjoiteltiin asia kaytannossa. Edettiin helposta suorituksesta vaikeampaan. Tassa taas huomattiin mallioppimisen teho; muu ryhma seurasi aina yhden parin harjoittelua, ja joka parille annoimme heti suorituksen jalkeen palautteen,. Ja nain teki ilmeisesti koko muu ryhmakin, ainakin naurusta paatellen...

Vasemman kaden tekniikalla pari etenemassa uhrin luokse; etualalla tulkkimme Gaddafi ja ovella Marko
Nopeasti paasimme vaikeuttamaan harjoitteita; ensin muutama pari teki vain teknisen perussuorituksen, sitten jo teetettiin sokkoetenemista ja etsintaa; ensin haetuttiin vain vanhaa kasisammutinta, mutta nopeasti laitoimme harjoitustilaan "uhreja", ensin yksi ja sitten useampia, jotka piti loytaa sokkona ja kuljettaa ulos.





Toimintaa palavan huoneiston ovella; palopaallikko nayttaa mallia turvanarun hallinnassa; tyoturvallisuus ennen kaikkea..
Harjoittelijat oppivat pelastamisen perustaidot yllattavan nopeasti. Naita samoja harjoitteitahan teetetaan myos Suomessa seka peruskoulutuksessa Pelastusopistolla etta pelastuslaitosten yllapitokoutuksessa jatkuvasti.

Ruohonjuuritason viranomaisyhteistyota; Vas. Marko, paikallinen turvallisuusvartija ja palopaallikko Julius M. Bulambu.
Teimme paloaseman varastosta loydon; taaltahan loytyy sittenkin paineilmalaitteita! Loytyi 6 kpl Interspiro QS - laitteita ja niihin 10 kpl komposiittipulloja. Kaytannossa laitteet ovat taysin kayttamattomia, mutta polyisia. Tehtiin heti koulutussuunnitelmaan lisays; nyt voidaan kouluttaa ehka myos paineilmalaitteen kayttoa ja kayton jalkeista huoltoa.... tai sitten ei. Paineilmapullot olivat aivan tyhjia, ja kukaan ei tieda onko kaupungissa paineilmakompressoria, milla ne voidaan tayttaa. Se tiedetaan, etta paloasemalla ei ainakaan ole... pannaan paikalliset selvittamaan asiaa.


Taalta loytyi....
Iltapaivalla teemana on rakenteellinen paloturvallisuus. Tarkoituksenamme on valmistella  ensi viikolle workshop-paiva, missa vertaillaan suomalaista ja tansanialaista rakennuskantaa paloturvallisuuden nakokulmasta. Pyysimme, etta josko paikalliset palomiehet voisivat kuljettaa meita muutamassa eri kohteessa, jossa voisimme kuvata paikallisia rakenteellisen paloturvallisuuden ratkaisuja ja kayttaa niita esimerkkeina koulutuksessa. Ensin pyyhkaistiin paikalliseen 12-kerroksiseen konttorirakennukseen.

1. Tutustumiskohde: iso toimistorakennus Mwanzan keskustassa. Talosta loytyy keskelta paaasiallinen poistumistie, rappukautava keskelta ja kaikista kerroksista varapoistumistiet rakennuksen molemmista paadyista.
Kuvaaminen ei olekaan taalla ihan yksinkertaista; Ville sai heti vartijan kimppuunsa, kun otti kameran esiin. Sitten selitettiin seka englanniksi ja swahiliksi aikas paljon, ja sitten meita vietiin; useamman pomon konttoreihin ja kolmannelta saatiin vihdoin suostumus kohdetutustumiseen.

Paikallisista saadoksista ei ole meilla viela tietoa, mutta tasta kohteesta loytyi aikas paljon rakenteelliseen paloturvallisuuteen liittyvaa asiaa

Periaatteessa hyvalta nayttaa: poistumistiemerkinnat ok, paloposti, sammutin, sprinklaus (suutin vas ylhaalla), ja automaattisen paloilmoittimen halytyspainike seinassa.
 Kun pyydettiin paasta nakemaan automaattisen paloilmoittimen kayttopaneeli, niin se loytyi rakennuksen tuloaulasta. Sen nakeminen oikeastaan paljasti koko ongelman ytimen paikalliseen paloturvallisuuteen liittyvista ongelmista. Taallahan ei ole mitaan hatakeskuksen tyyppista jarjestelmaa, mika ottaisi vastaan esim. automaattisen paloilmoittimen antamaa halytysta. Eli taalla on tapana etta kun halytys tulee, soitetaan palokunnan halytysnumeroon. Aivan viime aikoina siihen soittaminen on tehty hieman helpommaksi, se on nykyaan kuulemma maksuton puhelinnumero. Aiemmin kun hatapuhelun suorittaminen maksoi soittajalle, keikkaa pukkasi palokunnalle koko lailla vahemman...

Mutta suurin ongelma paljastui asenteista. Koska esim ko. rakennuksessa tuli aiemmin paljon ilkivaltaisia halytyksia ihmisten painaessa  halytyspainikkeita piruuttaan, koko laite on nyt kytkettyna pois viereisesta sahkokatkaisijasta. Nyt ei tule ilkivaltaisia halytyksia, mutta ei tule kylla muitakaan. Sprinkleri laukeaa sitten kun laukeaa tulipalon sattuessa, mutta niin kuin Suomessa on havaittu, se voi olla silloin joidenkin kohdalla myohaista.

Paloilmoittimen kayttopaneeli. Huomaa katkaisija oikealla ylhaalla; pyynostamme ko. kone laitettiin hetkeksi paalle.


Jaa mita tanne laivatulle paloautolle kuuluu? No ei yhtaan mitaan. Maybe next week...



21 kesäkuuta, 2012

Mwanza, osa 3

To 21.6.

Koulutustilana toimii hyvin ilmastoitu kalustohalli
Sitten paastiin itse asiaan. Aloitimme koulutusjakson esittelyilla, ja kavimme lapi ryhmalle viikon agendaa.

  • Savusukelluksen teoria
  • Savusukelluksen kaytannon harjoittelua; eteneminen ja etsinta
  • PPV; ylipainetuuletuksen teoria
  • pelastusyksikon yksikkokohtaisia harjoituksia
  • rakenteellinen paloturvallisuus; rakennusten kayttotavat ja paloturvallisuusratkaisut

Jari esittelee koulutusviikon agendaa, oikealla tulkkimme Amin

Vaikka Mwanzan palolaitokselta puuttuu kyseista kalustoa, ajatuksena on antaa paikallisille ajatuksia ja kehitysideoita, milla he voivat edelleen parantaa toimintaansa.

Savusukelluken teorialla aloitetaan: kaydan lapi tarvittavaa varustusta, rajatun tilan palon teoriaa ja etenemista ja etsintaa rajatun tilan palossa. Huomenna sitten treenataan kaytannossa.

Hauska yksityiskohta: naissa maissa brittilaisen perinteen mukaan ovissa ei ole kynnyksia ja ne aukeavat sisaanpain, painvastoin kuin meilla. Tama taas vaikuttaa siihen kuinka sammutuspari toimii palavan huoneen ovella ennen tunkeutumista savuiseen huonetilaan.  Tassa kulttuuriero loi nyt opetusta vahan kynsille....

Paikalliset ravintolat muuten oma kokemuksensa; listalla on kylla monenlaista annosta, mutta yleensa vasta neljas tilaus tuottaa tulosta; yleensa kysymalla "what do you have?".

Mwanza, osa 2

Mwanza

Ti 19.6.

Nyt on siis varmistunut, että emme saa paloautoa mukaamme Mwanzaan ainakaan tällä ensimmäisellä viikolla. Suunnitelmamme mwanzalaisille palomiehille annettavasta koulutuksesta menivät siis uusiksi. Meillä oli tarkoitus kohdistaa koulutus ennen kaikkea tämän ajoneuvon hallintaan ja käyttöön, mutta nyt täytyy kehitellä jotain muuta.

Paikallisilla on ollut laaja lista asioista, mitä he haluavat käydä läpi, mm:

  • sammutus- ja pelastustoimen taktiikkaa
  • savusukellusta
  • vesisukellusta
  • rakenteellista palonehkäisyä
  • valistus- ja neuvontatoimintaa

Aika haastavaa, varsinkin kun tiedetään että

  • heillä ei ole savusukellusvarusteita eikä vesisukellusvarusteita
  • suurin osa henkilöstöstä ei osaa uida ja vedet ovat vaarallisia mm. krokotiilien vuoksi
  • rakennusten paloturvallisuussäädöksiä ei juuri ole tai niitä ei noudateta; iso osa rakennuksia on rakennettu ilman minkäänlaista lupamenettelyä  ns. käsityönä ja ihan mihin on sattunut osumaan

No, onneksi olemme tottuneet työssämmekin siihen että jos vaihtoehto A ei ole mahdollista toteuttaa, sitten otetaan käyttöön vaihtoehto B ja tarvittaessa myös C; sovellamme edellä mainittuja teemoja niissä rajoissa mitkä ovat mahdollisia. Jatkossa kerrotaan tässä blogissa kuinka onnistuimme…

Uudet lentoliput saatiin sähköpostiin (jotka siis haettiin Dar- es - Salaamin keskustasta toisen hotellin business-loungen tietokoneelta), ja matka jatkui kohti Mwanzaa. Taas suurkaupungin ruuhkat meinasivat yllättää; 15 km taksimatkaan meni noin 2,5 tuntia. Nippa nappa ehdimme koneeseen, kolme minuuttia jäi aikaa syödä pikalounas lentokentän kahvilassa ennen koneen lähtöä.

Vastaanotto oli Mwanzan kentällä lämmin; vastassa olivat Mr Reuben, sekä palolaitoksen päällikkö Julius Bulambu sekä Mr Gaddafi, jotka ovat molemmat olleet aiemmin laitoksemme vieraana Tampereella.

Ke 20.6.

Tänään suoritetaan ensimmäiset kohteliaisuuskäynnit ja suunnitellaan tulevan viikon koulutusrunko. Meillä on jotain juonia mielessämme, mutta kuunnellaan myös paikallisten näkemys aiheesta.

Ensin visiitti kaupungintalolle morjestamaan paikallisia virkamiehiä. Ainoa jolla on kravatti mukana on Jari, joten hän saa luvan pitää kaikki puheet tilaisuuksissa. Meillä on mukana muutama ryhmävalokuva Mwanzassa käyneistä Tampereen aluepelastuslaitoksen henkilöistä, ja näitä jaetaan muistolahjoina muutamaan paikkaan.

Kaupungitalolla: vas Mr Reuben, palopaallikko Bulambu, Marko Rasku, Ville Suomela, Jari Nieminen ja kaupunginjohtaja Joseph Manyerere.


Kuulemamme mukaan Mwanzan kaupunkialue on nopeimmin kasvavaa aluetta koko Afrikan mantereella. Edellinen vaestonlasku tehtiin vuonna 2002, jolloin virallinen asukasmaara oli noin 600 000, epavirallinen noin 1 miljoona. Nyt arvoitu vakiluku on lahes 2 miljoonaa. Nain voimakas vaestomaaran kasvu aiheuttaa monenlaisia ongelmia, myos palolaitoksen tyohon.

Kuulimme myos hienoja uutisia palolaitoksesta; he ovat onnistuneet kehittamaan toimintaansa paitsi operatiivisessa pelastustoiminnnassa, myos palotarkastustoiminnassa seka valituksen ja neuvonnan osalta. Tama tarkoittaa sita etta Tampereen aluepelastuslaitoksen tyo ei ole mennyt taalla hukkaan.    


Sitten paloasemalle suunnittelemaan tulevaa koulutusta. Se oli nopea palaveri, suurin osa ajasta meni siihen etta paikallset keskustelivat keskenaan asiasta, n. 10 min ja sitten ilmoittivat meille: It's okee! 

Nettikahvilassa




Nettiyhteydet ovat tuottaneet ongelmia: hotellissa pitaisi olla, mutta kun ei ole. Siksi tama blogi paivittyy vahan silloin sun talloin: yritamme parhaamme....



Taallako netti?
Mwanzassa Victoria-jarven rannalla: The Bismarck Rock








19 kesäkuuta, 2012

Tampere - Mwanza 2012


Fire service co-operation Tampere - Mwanza 2012

Hotellimme Dar es Salaamissa: Atrium Hotel



La 16.06.

Tässä blogissa kerromme kokemuksia ja uutisia matkaltamme Tansaniaan, Mwanzan kaupunkiin Olemme päättämässä 10-vuotista Tampereen aluepelastuslaitoksen ja Mwanzan kaupungin palolaitoksen yhteistyöprojektia, jossa on vaihdettu tietoa ja kokemuksia tansanialaisten palomiesten kanssa. Projektiin on kuulunut paikallisen pelastushenkilöstön koulutusta sekä kahden paloauton lahjoitus, ja nyt tällä viimeisellä matkalla on tarkoitus luovuttaa toinen näistä pelastusajoneuvoista Mwanzalaisten käyttöön. Projekti on osa Tampereen kaupungin ja Mwanzan kaupungin yhteistyötä, ja se on nyt päättymässä Tampereen aluepelastuslaitoksen osalta Tansanian pelastustoimen siirryttyä valtion ylläpitämäksi toiminnaksi.

Tänään paloesimies Ville Suomela, palomies Marko Rasku ja koulutuspalomestari Jari Nieminen suuntasivat kohti Tansaniaa. Lentokone vie Amsterdamin kautta Nairobiin josta sujuva vaihto tehdään Dar-es Salamiin. Tai näin oli tarkoitus; niin kuin aina nykyään pitkillä lentomatkoilla, niin nytkin aikataulut vähän ”joustivat” loppupäässä, mutta loppu hyvin kaikki hyvin; olimme Dar-es-Salaamissa sunnuntaiaamuna noin klo 2:00. Hotellimme johtaja Mr. Ramadhan oli ystävällisesti meitä henkilökohtaisesti vastassa ja hoiti kuljetuksen hotellille. Yksi jännityksen kohde olivat matkatavarat, mutta nekin saatiin ruumasta ulos suunnitellusti, joten ensimmäinen rasti on suoritettu onnistuneesti.


Su 17.06.

Tänään on tarkoitus ns. ”päivittää tilannekuva”; missä ollaan, mitä tapahtuu, kuka hoitaa ja mitä; siis paikalliseen ostoskeskukseen hakemaan Prepaid-liittymiä puhelimiin. Niillä yhteydenpito on paikallisille huomattavan paljon edullisempaa kuin suomalaisiin liittymiin. Saatiinkin yhteys paikalliseen Mwanzan-kontaktiimme, Mr Reubeniin, jonka kanssa sovittiin että maanantaina selvitetään Tansaniaan laivatun paloauton tilanne. Tarkoitus on saada se laivasta ulos ja ajaa mwanzalaisten palomiesten kanssa perille, n. 1000 km, sekä kouluttaa sen käyttö paikalliselle henkilöstölle. Melkoinen seikkailu siis on tiedossa.




Kyseinen paloauto on aikoinaan Pirkkalaan hankittu sammutusauto, joka nyt siis saa uuden elämän ja tarkoituksen Mwanzan pelastustoimen kalustona. Auto on laivattu Helsingistä Dar –es-Salamiin jo toukokuussa, ja nyt ajoitus on kriittinen; ajatus on saada auto ulos laivasta heti alkuviikosta. Toiveemme on, että kyseinen auto todella toimii tulevaisuudessa nimenomaan Mwanzassa; mahdollista on, että nyt kun pelastustoimen organisointivastuu on Tansanian valtiolla Mwanzan kaupungin sijasta, autolle voidaan keksiä täällä muutakin käyttöä. Saas nähdä; tarkoitus on myös udella hieman tulevaisuudesta, kunhan perille päästään.

Kuva on oikein pain: ylimaarainen hotellivieras..




Ma 18.6.

Tänään saimme tiedon paloautosta; tällä tietoa auto  saapuu Tansaniaan vasta ensi viikolla. Suunnitelmat siis pantiin täysin uusiksi. Lentoliput tilaukseen, ja siirrymme Mwanzaan lentäen huomenna tiistaina. Liput saatiin hankittua Ruusa Gawazan kautta; hän on Tampereen kaupungin edustaja tässä yhteistyöprojektissa. Myös tietoliikenneyhteydet ovat vähän tuottaneet haastetta; niitä kun hotellilla ei ole. Siis taksi alle ja keskustaan; Holiday Inn-hotellista löytyi business-lounge, jossa saimme tulostettua sähköiset lentoliput. Myös koulutusmateriaalia imuroitiin lisää mukaan sähköpostista.

Dar – es – Salaam on iso kaupunki, ja liikenne ja muukin elämä on todella erilaista kuin mihin  me olemme Suomessa tottuneet. Mopotaksin kyydissä ruuhkassa eteneminen on kyllä mieleenpainuvaa puuhaa, ja kotimaisella ajokokemuksella varustettuna varmasti tulisi ongelmia ja tiukkoja tilanteita vastaan; paikalliset ovat kyllä sopeutuneet hyvin tilanteeseen ja soveltavat paikallisia liikennesääntöjä taitavasti.



Otimme myös yhteyden Suomen Tansanian suurlähetystöön lähetystöneuvos Kimmo Laukkaseen. Kerroimme kuulumisemme myös hänelle, ja hän kiitti tiedosta ja alustavasti sovittiin ensi viikolle suurlähetystövierailua, mikäli aikataulu sallii. Suurlähetystö on tietysti kiinnostunut mitä maassa oleville suomalaisille kuuluu.